Initiatiefnemer van Present Mind. Opleider, supervisor en mindfulnesstrainer.

Toen ik eind jaren negentig in contact kwam met het werk van Jon Kabat-Zinn, die de Mindfulnesstraining heeft ontwikkeld, was ik meteen verkocht door de eenvoud en de grote toegankelijkheid van zijn programma. Het combineert inzichten uit de westerse wetenschap met oosterse filosofie en is direkt toepasbaar in het dagelijks leven.
Dit past bij mijn eigen werkstijl: betrokken, met een praktische aanpak die down-to-earth is en graag ook met humor.

Mindfulness verveelt me nooit. Het is een pad waarop steeds opnieuw wat is te ontdekken, en dat contact geeft met wat in het Engels zo mooi genoemd wordt "the shared human condition". Of je nu cursist bent, trainer of opleider: we delen een zelfde soort ervaringen. Dat steeds weer te zien, geeft veel lichtheid en ruimte. Omdat ik zowel zie wat het mezelf brengt, als de cursisten en trainers die ik in mijn werk tegenkom, blijft mindfulnes een interessant vakgebied. Mijn hart ligt dan ook bij opleiding en training. Daarnaast geef ik met veel plezier individuele begeleiding op basis van mindfulness, en mindfulness supervisie aan trainers. Sinds een aantal jaren begeleid ik ook stilteretraites.

Ervaring en inspiratie voor dit alles deed ik op met intensieve meditatiebeoefening, zen sinds de jaren '70, en vanaf 2000 vipassanameditatie, waar ik ook veel intensieve retraites in heb gevolgd. Belangrijke leraren zijn geweest Nico Tydeman, Jotika Hermsen, Joseph Goldstein, Carol Wilson, Gregory Kramer, Phyllis Hicks en Florence Meleo-Meyer. Mijn huidige leraar en grote inspiratiebron is Sylvia Boorstein.

Als mindfulnesstrainer ben ik opgeleid en gecertificeerd bij Kabat-Zinns Center for Mindfulness (University of Massachusetts). Daarnaast ben ik yogadocent, opgeleid bij de Saswitha Stichting in Bilthoven en bij het Kripalu Center (VS), en meditatieleraar. Opgeleid tot supervisor bij het Londense CSTD. Als mede-oprichter van de opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool Utrecht ben ik een aantal jaren als hoofddocent en supervisor aan het programma verbonden geweest. Ik heb de afgelopen 20 jaar als trainer gewerkt met groepen, organisaties en bedrijven in veel verschillende landen en culturen.

Naast deze aktiviteiten ben ik actief geweest in de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers VMBN, waarvan lang als bestuurlid, en mede-oprichter en voorzitter van het Europese netwerk voor mindfulnessverenigingen EAMBA. Gezien de grote populariteit en groei van mindfulness is er de laatste jaren wereldwijd behoefte ontstaan aan kwaliteitszorg. In een internationale werkgroep waar ik deel van uitmaak, is daarom recent een eerste aanzet gegeven voor de ontwikkeling van gezamenlijke richtlijnen voor kwaliteit van trainers en van mindfulnessopleidingen.