Mindfulness en trauma

Mindfulness in de begeleiding van mensen die te maken hebben (gehad) met trauma. 23 november 2019.

Workshop met Peter Paanakker. Mindfulnessbeoefening is een avontuurlijke reis. Behalve aangename ervaringen kunnen ook emotionele wonden en traumatische herinneringen naar boven komen. Als ze opkomen tijdens de beoefening, kunnen er verschillende dingen gebeuren: de ervaringen worden herkend, erkend en geïntegreerd, en mindfulnessbeoefening wordt een weg naar heling, zelfkennis en meer innerlijke vrijheid. Of deelnemers aan de beoefening schrikken van de overweldigende emoties en weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. Er kan dan verwarring en dissociatie ontstaan, en een gevoel van desintegratie.

Doel van de workshop
In deze workshop onderzoeken we hoe we de mindfulness beoefening kunnen inzetten in het omgaan met trauma. Theorie, oefeningen en demonstraties wisselen elkaar af. Deelnemers aan deze workshop zullen naar huis gaan met meer kennis van trauma en met mogelijkheden-oefeningen zodat deelnemers met een traumatische reactie zich veiliger voelen en zichzelf kunnen reguleren.

Als trainer krijg je tevens een aantal oefeningen aangereikt die je handvaten kunnen geven je weer in het hier-en-nu te brengen, wanneer er bij jou als trainer oude patronen geactiveerd worden in het omgaan met de deelnemers.

Belangrijk: deze workshop is bedoeld om MBSR en MBCT-trainers te ondersteunen om deelnemers en zichzelf te leren reguleren. De workshop leidt niet op om trainingen aan mensen met trauma te geven. De workshop is geen vervanging van therapeutische interventie.
PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor wie: deze workshop staat open voor mindfulnesstrainers - met en zonder therapeutische achtergrond.
Trainer: Peter Paanakker. Peter geeft mindfulness- en compassietraining in Nederland en Duitsland en begeleidt mensen met trauma. Hij is opgeleid bij het Center for Mindfulness (CFM) in de VS, bij Christopher Germer (MSC) en de MBCL opleiding. Daarnaast heeft hij de driejarige opleiding Trauma healing, SE, Somatic Experiencing, afgerond.
Datum: zaterdag 23 november 2019, van 10:00 - 17:30 uur.
Prijs: E 155
Locatie: De Zamenhof, Zamenhofstraat 108-unit 7, Amsterdam

AANMELDEN