De Vier levenskwaliteiten

de kwaliteiten van het hart

Vriendelijkheid, compassie, vreugde en gelijkmoedigheid: eigenschappen die iedereen kent en die iedereen heeft. Het zijn levenskwaliteiten die wanneer je ze afzonderlijk oefent, een andere dimensie aan je yoga- en meditatiebeoefening geven. Ze dragen bij aan meer inzicht en levensgeluk.

Deze vier kwaliteiten worden in de oosterse filosofie ook wel de "grenzeloze gemoedstoestanden" genoemd. Niet omdat je je eigen grenzen ermee uit het oog verliest, maar vanwege hun ego-overstijgende kwaliteit. Vriendelijkheid die je voor jezelf beoefent, en daarmee ook voor anderen, te beginnen met je dierbaren en naasten, en vandaaruit ook naar een wijdere kring van anderen. Vriendelijkheid, compassie of vreugde zijn niet alleen voorbehouden aan je kleine kring van vrienden en bekenden; het zijn kwaliteiten die je ook in een steeds wijdere context kunt beoefenen. Zo wijd als je ruimte hebt. Tenslotte misschien grenzeloos. Met gelijkmoedigheid als rustige ondersteuning.

cursusinhoud

Zowel in de yogafilosofie als in het boeddhisme worden de vier levenskwaliteiten (ook wel 'brahmavihara's') gezien als grote ondersteuning bij de persoonlijke ontwikkeling. In de cursus gaan we wat dieper in op de achtergrond van de vier kwaliteiten. Daarnaast ga je aan de slag met geleide meditaties en praktische oefeningen voor het leven van alledag. Ook gaan we in op de valkuilen die kunnen ontstaan bij het beoefenen van de Vier levenskwaliteiten. Tussen de twee cursusdagen heb je een pauze van twee weken om het aanbod van dag 1 te laten bezinken en zelf te oefenen.

voor wie:

De cursus staat open voor iedereen die de Vier kwaliteiten in haar of zijn leven wil versterken. Meditatie-ervaring is welkom, maar niet noodzakelijk.

Begeleiding: Lot Heijke, meditatie- en yogadocent, opleider en supervisor.
Data: 6 en 20 april 2019. Beide dagen van 10:00 - 16:30 uur.
Locatie: De Zamenhof in Amsterdam. Goed bereikbaar met OV, gratis parkeren voor de deur. Kom je van ver, dan hebben we adressen van overnachtingsmogelijkheid in de buurt.
Prijs: E175, inclusief koffie, thee en handout.

Deze bijscholing is door de VYN erkend voor 12 punten.

MELD JE AAN